کتاب جامعه دیوانه: جامعه شناسی بهداشت روان
Insane Society: A Sociology of Mental Health
نویسنده: پیتر مورال (Peter Morrall)
ترجمه: اعظم محمودی، اکرم مهدیان، فاطمه سمنان
شابک کتاب چاپی: 9786227855630
شابک کتاب الکترونیک: 9786227855562
نوبت چاپ: اول، 1403
دانلود نمونه رایگان کتاب جامعه دیوانه: جامعه شناسی بهداشت روان
پیشگفتار کتاب جامعه دیوانه: جامعه شناسی بهداشت روان
این کتاب ارتباط بین جامعه غربی و جنون را نقد می کند و بررسی می کند که آیا و چگونه جنون اجتماعی بر علت، سازه و پیامد جنون تأثیر می گذارد.
نویسنده با نگاهی فراتر از افراد آسیب دیده به بافت اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، بوم شناختی و فرهنگی خود، بررسی می کند که آیا خود جامعه و نهادها، تقسیمات، اعمال و ارزش های آن دیوانه هستند یا خیر.
فروم در کتاب «جامعه عاقل» و همچنین بسیاری از جامعه شناسان، متفکران اجتماعی، اپیدمیولوژیست ها و زیست شناسان بحث کرده اند که دیوانگی جامعه با سلامت عقل و جنون شهروندان آن در ارتباط است.
این کتاب بر اساس متون کلاسیکی مانند تاریخ جنون فوکو، آثار مارکسیستی اسکال و مطبوعات تازه ای نوشته شده است که از طیفی از جنبشهای اجتماعی-سیاسی و بیمار محور برخاستهاند. فصول این کتاب از بیولوژی، روانشناسی، تفکر جامعهشناختی و انسانشناختی استنباط میکنند و استدلال میکند که تا جایی که به جنون مربوط میشود، اجتماع اهمیت دارد.
در این کتاب یک مطالعه موردی گسترده از چگونگی عملکرد تصورات جامعهشناختی در یک محیط معاصر ارائه شده و بسط یافته است. کتاب از ژنتیک، علوم عصبی، علوم شناختی، روانشناسی رادیکال و روانشناسی/روانپزشکی تکاملی استفاده میکند.
این یک محتوای مهم برای دانشجویان و دانش پژوهان جامعه شناسی، مردم شناسی، سیاست اجتماعی، جرم شناسی، بهداشت و سلامت روان است.
نویسنده:
پیتر مورال دارای پیشینه آکادمیک در جامعه شناسی پزشکی/سلامت است. او در حال حاضر استادیار مدعو در جامعه شناسی سلامت، دانشگاه لیدز، و مدرس خصوصی در مرکز یادگیری مادام العمر، دانشگاه یورک، انگلستان است.
مورال چندین دهه است که در حوزه "دیوانگی" غوطه ور بوده است. او در بیمارستانهای بزرگ روانی و بخشهای روانپزشکی کوچک کار کرده است و درباره جنون (از جمله «جنون و قتل»، «مشکل رواندرمانی» و جنون جامعه) تدریس، تحقیق و کتابت کرده است. دیگر علایق مورال فراتر از جنون، موسیقی و موتورسواری است.
فهرست مندرجات کتاب جامعه دیوانه: جامعه شناسی بهداشت روان در یک نگاه
مقدمه ای بر جامعه شناسی
فصل 1- فرد معیوب
فصل 2- جامعه معیوب
فصل 3- خشونت
فصل 4- نابرابری
فصل 5- خودخواهی
فصل 6- نا امنی
فصل 7- حماقت
فصل 8- نتیجه گیری
فهرست مندرجات کتاب جامعه دیوانه: جامعه شناسی بهداشت روان
مقدمه ای بر جامعه شناسی سلامت
- تصور کن
- جامعه شناسی
- اصطلاحات
- ایده ها
- مثبت بودن
- اجتماع
- محتوا
فصل 1- فرد معیوب
- نورو (عصب) همه چیز
- انقلاب های روانپزشکی
- مغز ملتهب
- تحول روانشناسی
- تکامل انسان شناسی
فصل 2- جامعه معیوب
- تفکر معیوب
- چیدمان بی اعتبار
- موقعیت های اجتماعی
- روانپزشکی در اجتماع
- آن پیچیده است
- پیدا کردن فروم
فصل 3- خشونت
- سنجش های خشونت آمیز
- خشونت آشکار
- خشونت پنهان
- خشونت نیابتی
- پیامدهای خشونت آمیز
فصل 4- نابرابری
- ثروت نابرابر
- نابرابری روانی
- قدرت نابرابر
- قدرت پر انرژی
فصل 5- خودخواهی
- خودشیفتگی
- مصرف گرایی
- بدخیمی
فصل 6- نا امنی
- آنومی
- تنهایی
- بیگانگی
- دیجیتالی شدن
- رسانه های اجتماعی
- تحمل (مقاومت)
فصل 7- حماقت
- بحران
- دروغ
- بی فکری
فصل 8- نتیجه گیری
مقدمه ای بر جامعه شناسی سلامت
تصور کنید که شما (مخاطب کتاب) بخاطر مشکل تنفسی و تمایل به خوابیدن بویژه پس از خوردن غذا، با پزشک خود قرار دارید. پزشک متذکر می شود که شما خیلی بیشتر از حد توصیه شده الکل می نوشید، فقط در مواقعی که غیرقابل اجتناب است ورزش می کنید، مواد غذایی شیرین زیاد می خورید و عمدتاً غذاهای «آماده» می خورید و اضافه وزن دارید.
وقتی در مورد این عادات سبک زندگی از شما سؤال می شود، در پاسخ می گویید که مدام تحت «استرس» هستید و اغلب احساس «افسردگی» می کنید. علاوه بر این، بخصوص وقتی منگ و غمگین هستید، احساس می کنید که خانواده، دوستان و همکاران شما نه تنها احساس شما را درک نمی کنند، بلکه گمان می کنید که بسیاری از آنها نیز «علیه شما» هستند.
الکل، سیگار، تنبلی، شیرینی، کیک، و غذاهای بسیار فرآوری شده همه اقداماتی هستند که ادعا می کنید برای «مقابله با استرس» انجام می دهید.
پس از چند تست فیزیکی ساده، پزشک شما آسم زودرس و دیابت نوع 2 را تشخیص می دهد و داروهای ضد التهابی و پایین آورنده قند خون برایتان تجویز می کند و همچنین توصیه هایی در مورد رژیم غذایی سالم، ورزش و مصرف الکل ارائه میدهد.
پس از چند تست روانشناختی ساده، او همچنین «اضطراب» و «افسردگی» را تشخیص میدهد در حالی که تشخیص روانپریشی را فعلا حفظ می کند. دکتر خوب و مطمئناً واجد شرایط، تمام تلاشش را میکند تا به شما کمک کند، داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی را تجویز میکند و همچنین یک دوره شناخت درمان، تکنیکهای اولیه آرامسازی و پیوستن به باشگاه را توصیه میکند.
به نظر می رسد که این مداخلات استاندارد طبی به خوبی مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته اند. آسم و دیابت را می توان تثبیت کرد، بدبختی را مدیریت کرد، دلهره را تسکین داد، و (اگر در مورد شما ضرورت پیدا کند) پارانویا را فرو نشاند.
آزمایشات پیچیدهتری که در چند دقیقه و با جزئیات دقیق ساختار ژنتیکی، بیوشیمیایی و آناتومیک هر ذره از بدن شما را بررسی میکند، ممکن است به زودی در حرفه پزشکی دردسترس قرار گیرد. این ممکن است شامل شناسایی ماده ملکولی هر سلول از هر ارگان، از جمله مغز و سیستمهای جسمی مرتبط با آن باشد.
آنچه که در آن زمان می توان به عنوان مداخلات پزشکی ارائه کرد شامل داروهای اختصاصی از نظر ژنتیکی، رویههای دقیق ویرایش ژن، جایگذاری نانوتراشه، مکمل های رباتیک، و روان درمانی مبتنی بر نورولوژی می باشد.
به گفته مورخ یووال هراری (2017)، چنین تحولاتی در طی صد سال آتی امکان غلبه بر بیماری و مرگ و میر در آینده را برای انسان امروزی (Homo-Sapiens) فراهم می کند و بدینوسیله به «انسان آینده (Homo-Deus)» تبدیل می شود. که همان تحول از بعد حیوان گرا به بعد الهی است.
آنچه در حرفه پزشکی ارائه نمی شود و هیچ نشانه ای از احتمال ارائه آن به چشم نمی آید، آزمایش و درمان اختلال اجتماعی (Social Disorder) است.
نه وضعیت جسمی و نه روانی شما از نظر اثرات جامعه ارزیابی نمی شود. ممکن است تصدیق کنند، به خصوص اگر به یک متخصص ارجاع شده باشید، که بین عادات سبک زندگی، غم، ناراحتی و بد گمانی و وضعیت محلی شما ارتباط وجود دارد.
اما ابزارهای پزشکی معادل آنهایی که ضربان قلب، فشار خون، میزان تعریق، سطوح هورمونی و غدد درون ریز و ترکیب ژنومی را ارزیابی می کنند، استفاده نمی شود. کنجکاوی و کاوش دقیق پزشکی در حال حاضر محدود است و به کمک تجسم تکنولوژیکی واقعاً باورنکردنی و پویش بیولوژیکی، هرچه بیشتر و بیشتر روی بی نهایت ها متمرکز خواهد شد.
نوبت پزشکی شما از بررسی تا درمان فقط 15 دقیقه طول کشیده است. جامعه بازنگری نشده و بنابراین درمان نشده است. اگر جامعه نیز در نوبت پزشک حضور داشت، حداقل به بیش از 15 دقیقه نیاز داشت.
جامعه شناسی سلامت
هرچند جامعه به سناریوی پزشکی (خیالی) شما ربطی ندارد. هیچ مشکل شخصی (تکرار می کنم هیچ مشکل شخصی) فقط شخصی نیست. همه مشکلات شخصی، چه در مورد پول، روابط، تعطیلات، جنسیت و گرایش جنسی، هوش، اخلاق، غذا، الکل، ورزش، آسم، دیابت، توده بدن، اضطراب، افسردگی یا توهمات؛ هم شخصی و هم اجتماعی هستند.
هر مسئله ای که به یک فرد مربوط می شود و هر مسئله ای که در رابطه با یک فرد است، قابل اتصال به یک زمینه اجتماعی است.
گفتگو با پزشک کمبودهای سلامتی، روتین های روزانه شما، تشخیص شما و درمان های شما را پوشش می دهد. آنچه کم است باور کردن و مرتفع کردن اثرات مداوم، قوی و احتمالاً آفت زا بر شماست که نه در روند بیولوژیکی یا روانشناختی شما، بلکه از محیط اجتماعی (و همچنین فیزیکی) شما منشاء می گیرند.
این اثرات بیرونی برای شما وجود داشته، وجود دارد و وجود خواهند داشت که سبک زندگی، حالات جسمی و روانی و تعاملات شما با حرفه پزشکی را شکل می دهند.
رفتار غذایی، الکل، تبلیغات و صنایع رسانه ای، هنجارها و ارزشهای وابستگان و همسالان شما، سطح تحصیلات، درآمد، جنسیت و سن، تاریخچه، عقاید، اهداف، موقعیت و شایستگی حرفه پزشکی و مشاغل وابسته و منافع مالی شرکت های دارویی، تنها برخی از عوامل اجتماعی هستند که موقعیت شما را شکل می دهند. آنچه که روی موقعیت این عوامل مؤثر است، اصول و مقررات اجتماعی است.
این حاکی از آن نیست که شما یا پزشک حداقل از برخی از عوامل اجتماعی مؤثر بر وضعیت خود بی اطلاع هستید. تشخیص این مسئله که برای مثال، شبکه های خانواده، دوستان و همکاران، شرایط خانه، محله، محل کار و اوقات فراغت بر تندرستی جسمی و روانی تأثیر می گذارد، نیازی به دکترای جامعه شناسی ندارد. تفاوت در درک مقیاس، تراکم و بلندای آن پیچیدگی است. اینجاست که هم تخیل شما و هم تخیل پزشکی نیاز به مکمل تخیل جامعه شناختی دارد.
تخیل جامعه شناختی که به دیوانگی اعمال می شود، تز این کتاب را تشکیل می دهد. این تز دارای سه بخش است:
- جنون و جامعه به هم مرتبط هستند.
- جنبه «دیوانه» جامعه قابل پیوند به دیسترس روانشناختی در افراد است.
- خود جامعه ممکن است دیوانه باشد.
این کتاب دیدگاه مربوط به جنون را احیا و تقویت می کند که به دلیل تأکید شدید بر مفهوم سازی های بیولوژیکی با آن دسته که از روانشناسی دارای جهت گیری بیولوژیکی فزاینده ریشه می گیرند، به شدت کاهش یافته است.
چنین تقلیلگرایی بیولوژیکی گسترده منجر به تثبیت تقریباً کامل درمانهای بیولوژیکی در کنار درمانهای روانشناختی با جهتگیری بیولوژیکی شده است.
در حالی که گرایش بیولوژیکی بدون شک با حالت های جنون و سلامت عقل پیوند دارد، جامعه به شدت بر ذهن و مغز افراد تأثیر می گذارد و ازینرو لازم است که در گفتمان های روانپزشکی و حرفه های وابسته و همچنین دیدگاه های عمومی گنجانده شود.
نگاه روشنفکرانه به جنون باید به سمتی برگردد که در آن اثرات گستردهتری در آن تلفیق شود یا در برخی موارد جایگزین درک جنون شود.
هرچند من مدعی هستم که درک، مهم نیست که چقدر خوب با تصور ما از جامعه شناسی آغشته شده باشد، کافی نیست. تلاش های اصلاحی لازم است.
خلاصه مقدمه ای بر جامعه دیوانه: جامعه شناسی بهداشت روان
برای خلاصه کردن تز این کتاب: دیوانگی شخصی و اجتماع جدایی ناپذیرند و نادیده گرفتن جدایی ناپذیری آنها از نظر فکری و اخلاقی غیرمسئولانه است. آنچه در این کتاب ارائه میشود، نقد جامعهشناختی این جداییناپذیری و درخواست «عمل اخلاقی» برای اصلاح دیوانگی و عاقلتر کردن جامعه است.
این کتاب پیوندهای دیوانگی با جامعه را با نگاه کردن به تصویر گسترده تر از فرد (اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، اکولوژیکی و فرهنگی) به عنوان اصلاحی برای سیل فعلی ایده های تقلیل گرایانه ناشی از، به عنوان مثال، ژنتیک، عصب شناسی و روانشناسی شناختی و تکاملی به نمایش می گذارد و بحث می کند. تمرکز تحلیل بر این پرسش خواهد بود که آیا جامعه (نهادها، شعبات، اقدامات و ارزشهای آن) است که «دیوانه» است یا شهروندانش.
اجازه دهید به سناریوی پزشکی فوق ذکر بازگردیم. عواملی که پزشک در نمونه خیالی شما رعایت نمی کند عبارتند از:
شما در نزدیکی یک کارخانه مواد شیمیایی و یک جاده اصلی زندگی می کنید، غذاهای آماده فقط به این دلیل مصرف می شود که مشغله خانوادگی و زندگی کاری شما به این معنی است که وقت یا انرژی لازم برای خرید را ندارید.
برای گزینههای سالمتر یا ورزش منظم، تمام درآمد شما صرف پرداخت وام مسکن، حقوق بازنشستگی، امکانات خانگی، غذا و سفر برای شما و خانوادهتان میشود. شریک زندگی شما بیکار است و روابط متشنج است. در محل کار عملکرد شما بدتر شده است زیرا این مشکلات خانه حواس شما را پرت کرده است و همکاران شما متوجه این بدتر شدن وضعیت شما شده اند.
برخی از جنبه های زندگی آشفته شما ممکن است در طول ارزیابی پزشکی شما مورد توجه قرار گرفته باشد، اما، مهم نیست که آنها مرتبط هستند و ممکن است ریشه مشکلات جسمی و روانی شما باشند، تقریباً به طور قطع درمان نخواهند شد.
این تنها علائم این اختلالات اجتماعی است که مورد توجه قرار می گیرد، و به طور خودسرانه برای بسیاری از افراد و از نظر اپیدمیولوژیک، اقدام معمول پزشکی تسکین دهنده است نه درمانی، نشانهای نه اصلاحی.
دیوانگی بیشتری از اجزای شخصی (زیستی/روانی) هر فردی است. جامعه ای وجود دارد که باید در نظر گرفته شود، یعنی جامعه در ساختن و ترمیم دیوانگی نقش دارد. هر چه جامعه عاقل تر باشد، روان کمتر آسیب می بیند.
مشخصات کتابشناختی:
- عنوان (فارسی): جامعه دیوانه: جامعه شناسی بهداشت روان
- عنوان (انگلیسی): Insane Society: A Sociology of Mental Health
- نویسنده: پیتر مورال (Peter Morrall)
- مترجم: اعظم محمودی، اکرم مهدیان، فاطمه سمنان
- افیلیشن: اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی
- ناشر: انتشارات ترجمک
- چاپ: گروه نشر الکترونیک ترجمک
- شابک (پرینت): 0-63-7855-622-978
- شابک (ایبوک): 2-56-7855-922-978
- تعداد صفحات: 302 صفحه
- زبان: فارسی
mahmoodi –
برای خرید نسخه ایبوک (کتاب الکترونیک) این کتاب به فروشگاه انتشارات ترجمک به آدرس tarjomac.ir مراجعه نمایید.